Intranet login

badkamer electriciteit

Zone-indeling badkamer

De badkamer is verdeeld in verschillende zones van 0 t/m 3. Voor iedere zone gelden andere eisen die aan de elektra apparaten worden gesteld.

Zone 0 = Dit is de ruimte in het bad of douchebak
Zone 1 = Direct boven de douchebak of bad tot 2,25 meter hoog.
Zone 2 = Met een straal van 60 cm om het bad of douche.
Zone 3 = Op meer van 60 cm afstand van bad, wastafel of douche.

IP-bescherming

Op de verpakking van lampen staat altijd aangegeven in welke zone de lamp is toegestaan. Hierdoor kunt u zelf zien in welke zone u de lamp wel/niet kunt monteren. Wij hebben de verschillende zones met de daarbij behorende IP-bescherming codes, hieronder vermeld.

Zone 0 = minimaal IP67 12 Volt
Zone 1 = minimaal IP65
Zone 2 = minimaal IP45
Zone 3 = minimaal IP21

Heeft u bijvoorbeeld een mooie lamp gevonden met een IP-bescherming van IP45 (zone 2), dan mag u deze ook monteren in zone 2 & 3. Maar dit mag niet omgekeerd.

Stopcontact

Het is altijd handig om een stopcontact (wandcontactdoos) te hebben in de buurt van de wastafel. Apparaten als een scheermachine, elektrische tandenborstel of föhn worden hier vaak gebruikt. Het stopcontact moet wel minimaal 60 cm van de waterbron (kraan) af zitten. Daarnaast dient het stopcontact te zijn voorzien van randaarde en moet de groepenkast zijn voorzien van een aardlekschakelaar. Heeft u geen aardlekschakelaar in de groepenkast, dan is het niet mogelijk om in de badkamer een stopcontact te plaatsen.

Wanneer komt u onze showroom bezoeken?

Kom eens langs in onze showroom in Tilburg of Eindhoven en laat u inspireren op het gebied van badkamers en woonvloeren.